Hoppa till sidans innehåll

Medicinska frågor


Här samlas olika medicinska frågor:

T.ex. om vilka mediciner som man får använda utan dispens, om man får använda armband mot musarm etc.

Har i veckan fått utskrivet ett preparat, Nasonex, som finns med på röda listan på RF:s hemsida. Där står att om man tillhör gruppen "hög tävlingsnivå" krävs en förenklad dispensansökan, om inte gäller generell dispens. Vad som avses med hög tävlingsnivå har jag inte hittat en förklaring till, men jag anar att jag kan behöva skicka in en dispensansökan.

Svar: Hög tävlingsnivå i sportskytte betyder SM, (och då menar vi de SM som godkänts av RF, alltså inte olika former av veteranmästerskap) och internationella tävlingar.
Har man deltagit i någon sådan tävling under de senaste 12 månaderna tillhör man gruppen "hög tävlingsnivå" och måste söka dispens.
Blanketter för dispensansökan finns på RF hemsida och ansökan skickas in till Doping-kommissionen.

/Rolf Bodin  This is a mailto link

Visa svar


Dölj svar


Jag har amputerat 2 fingertoppar på höger hand, pekfinger och långfinger. På grund av detta så använder jag ringfingret mer än normalt, speciellt i mitt arbete vilket gör att jag har fått musarm. Den sena och muskel som löper från ringfingret och fäster i armbågen är konstant överansträngd.  

Sjukgymnasten har därför rekommenderat nåt som kallas Rehband EPI vilket jag har provat och funnit lindra smärtan. När jag skjuter pistol får jag efter ett antal serier ont i armen men med hjälp av bandet som dras fast runt armen så blir det bättre. Frågan är om ett sådant band är tillåtet vid tävling i luftpistol? Vad säger reglementet?

Här är reglementet väldigt tydligt:

6.7.5.2 Användandet av all specialutrustning, hjälpmedel eller kläder, inkluderat användandet av ”Kinesio”, medicinsk- eller liknande tejpning, som immobiliserar eller på ett otillbörligt sätt begränsar rörligheten av skyttens ben, kropp eller armar är förbjuden för gevär, pistol och viltmål för att försäkra att skyttens prestation inte artificiellt förbättras.

8.4.1.1 a) Ingen del av kolven eller pistolen får vara utsträckt eller vara konstruerad på så sätt att stöd kan erhållas utanför handen. Handleden ska vara synligt fri när pistolen hålls i normalt skjutläge. Armband, armbandsur eller liknande föremål är förbjudna på den arm eller hand som håller pistolen.

 

Patrik Johansson
Domargruppen 

Visa svar


Dölj svar


----------------------------------
Regelfråga Pistol? Maila
This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄNINGSDAGBOKEN


SAMARBETSPARTNERS

 
 
WEBBSHOP
Bingolotto_Svenska Skyttesportförbundet

TÄVLINGARPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: office@skyttesport.s...