Hoppa till sidans innehåll

Veteranläger i Strömsund

2018-07-10 09:35
Lägret för veteraner i Strömsund den 26-28 juni 2018
  • Uppdaterad: 2018-07-10 09:38

Den 25 juni, efter en drygt 70 mil lång resa, kom vi, som var från Norrköping, fram till en ort som danat en världsmästare. Det första vi gjorde var att installera oss i stugorna på campingen som låg bara någon kilometer från skjutbanan. Därefter var det bara att invänta morgondagen.

Den fina campingen, som drivs av kommunen, hade ett antal stugor, servering, kiosk och en stor pool för vuxna och en mindre för de små. Det var gratis bad i poolerna. På campingen hade redan flera skyttar och andra bosatt sig i stugorna, ställt upp husbilar och husvagnar och även några tältare såg man också.

Innan det första träningspasset hälsade Staffan Oscarsson oss välkomna. Han skulle vara vår teknik- och taktiktränare under två och en halv dag för 15 träningssugna pistolskyttar varav 4 var kvinnor. Det var andra gången som Staffan ställde upp som tränare för veteranerna. I fjol i Uppsala, då veteranlägret arrangerades för första gången, var han också med som taktik- och tekniktränare. Lägret riktar sig till de som är 45 år och äldre.

Staffan som vunnit flera SM-, EM och VM-medaljer, deltagit i OS i fripistol, varit rikstränare för herrar och damer fram till OS 1988, dessutom ledare och tränare för det svenska militära landslaget, skulle nu delge oss all sin erfarenhet av skytte. Nu gällde det bara för oss skyttar att lyssna riktigt noga på och ta till oss vad han skulle förmedla, för all den kunskap vi skulle få skulle med all sannolikhet berika deltagarnas framtida skytte som skyttar och som skytteinstruktörer. Lägret hade samlat skyttar från Gällivare, Jokkmokk, Örnsköldsvik, Umeå, Norrköping, Strömsund, Älvdalen, Östersund, Järpen och Strömstad.

Fripistolträningen stod först på schemat tisdagen den 26 juni klockan 13.00. Det fanns 15 rymliga skjutplatser med elektroniska tavlor. Under tre timmar varvades tränings- och taktiksnack med skjutövningar. Efter varje skjutövning fick varje skytt göra sin analys av sin egen övning. Skytten fick sedan direkt Staffans respons på den analysen, vilket var mycket givande. Varje skytt fick då stanna upp och tänka igenom vad han eller hon hade gjort och komma underfund med vad som var bra och vad som skulle behöva göras bättre, vilket i sin tur skulle väcka vissa fruktbara insikter hos skytten. Fripistolpasset avslutades med en gemensam middag på en restaurang innan luftpistolpasset började senare på kvällen inte långt från restaurangen.

Luftpistolträningen ägde rum i Strömerhallen där skyttegymnasiets elever brukar hålla till under sin utbildning. Hallen har närmare 50 skjutplatser med elektroniska tavlor, mycket rymd och fina ljusförhållanden. Där fick skyttarna prova på att ställa sig på en balansbräda och försöka få iväg sina skott på ett bra sätt. I sanning en annorlunda upplevelse. Tanken med brädan är att man på så vis ska träna upp sina muskler i fötter och ben för att sedan få en stabil känsla när man ska skjuta utan balansbrädan.

 

Onsdagen bjöd på precisionsskytte och standardpistol. Precisionen är ju egentligen grunden för allt skytte. Den kräver mycket noggrannhet i alla momenten och där man också har möjlighet på ett annat sätt hinna tänka igenom de olika momenten, som t ex greppet, ställningen, inriktningen mot tavlan, avfyringen, skottet och uppföljningen.

Ord som ofta dök upp under de olika passen var fokus, positiv tryckökning och Green Light. Staffan ville veta vad vi skulle fokusera på vid nästa skjutövning, och det kunde variera från skytt till skytt. Det kunde vara fokus på kornet, avfyringen med ökat tryck på avtryckaren, vilket var detsamma som positiv tryckökning eller på Green Light, dvs skottplanen från lyftet fram till uppföljningen av skottet.

När Staffan var i gång som bäst med teori- och praktikpassen kom plötsligt en kvinnlig reporter från Jämtlands Tidningen och började fotografera och intervjua flera av skyttarna. Vi tyckte det var trevligt när skyttet och veteranverksamheten uppmärksammas på det här sättet.

Onsdagen avslutades hemma hos Staffan och Marie-Louise som bjöd oss på en riktig grillfest under en riktig fin sommarkväll, vindstilla, värme och sol. Lite senare kom också efterrätten med glass och hjortron. Den kvällen fick vi alltså äta gott, dricka Norrlands guld - alkoholfritt naturligtvis - och äta av det norrländska guldet. Eftersom vi var i Jämtland ställde en av deltagare en klurig fråga till de övriga varför slåttern i Jämtland går så fort? Det enkla svaret var, att Jämtland har ju Storlien! Feststämningen höjdes också lite extra när vi avnjöt av delikatesserna i vetskap om att Sverige just den kvällen hade besegrat Mexiko med 3-0 och dessutom vunnit sin grupp i grundomgången. Det kunde inte ha blivit bättre.

På torsdagen då snabbmomenten och militär snabbmatch togs upp som teori och praktisk övning blev det en hel del repetitioner. Men de är nog så viktiga, för repetition är ju kunskapens moder, sägs det ju.

Några händelser som belyser hur viktigt det är med detaljerna i skytte: En skytt blev så bekymrad över varför han fick träffarna cirka 10 cm klockan 7-8 trots att han inte hade ändrat på sina riktmedel. Efter två serier kom han på att han kvällen innan hade gjort små ändringar på sin kolv, vilket gjorde att han den här gången fick ett annat grepp om kolven, vilket också förändrade träffarnas läge. En annan skytt kom på att han hade legat på för hårt med tummen mot kolven. När han bara lät tummen ligga mot kolven fick han bättre träffbild och högre poäng. ”Jag får ofta mina skott till vänster i snabbskytte, beror det på avfyringarna eller borde jag byta min raka kolv till en 7 graders”, var det en tredje person som frågade undrande.

Innan dagen var slut ordnade Staffan med lite lättsamma tävlingsmoment som t ex vem som kunde få den bästa träffbilden i snabbmomenten. Vid ett tillfälle satte en av de kvinnliga skyttarna alla herrar på plats vilket förde med sig en massa applåder till segraren.

All heder och tacksamhet riktas till paret Staffan och Marie-Louise Oscarsson som hade gjort en välgjord och genomtänkt plan för lägret, bokat bord på restauranger där vi åt lunch och middag tillsammans, ordnat med att en lokal reporter kom till lägret, såg till att skyttarna fick vätska och dryck under övningarna samt ordnat med den fantastiska grillkvällen.  Den sociala samvaron som uppstod med den planeringen tillsammans med den strukturerade teknik- och taktikträningen gjorde att en av skyttarna spontant, ödmjukt och direkt ur sitt hjärta sa, ”tänk att jag har fått en sådan möjlighet att få vara här tillsammans med ett sådant trevligt gäng och pedagog här i Strömsund”. Han uttryckte vad vi alla kände, att lägret i Strömsund blev riktigt uppskattat. När vi sedan lämnade orten fanns lite av en känsla att man under lägret hade utvecklats som skytt. Nu skulle det vara upp till var och en att utveckla den känslan ännu mer.

Mvh

Lars-Göran Liljergren, Veteranansvarig, Pistolsektionen

Svenska Skyttesportförbundet

Skribent: Simon Magdeburg
Epost: This is a mailto link
Inbjudningar publiceras via
nya IndTA 2.0
----------------------------------
Resultat publiceras via nya IndTA 2.0 både som pdf och via csv-fil.
Tillsvidare fortsätter vi skicka in resultat som underlag ranking till
----------------------------------
Regelfråga Pistol? Maila
This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link