Hoppa till sidans innehåll

Utvecklingsgruppens läger på Öckerö 18-20 januari 2019.

27 JAN 2019 14:38
Ansträngande men nyttigt träningsläger med utvecklingsgruppen på Öckerö med deltagare från Kiruna i Norr till Malmö i Söder.
 • Uppdaterad: 27 JAN 2019 14:38

Endast 12 dagar efter Swe cup drar utvecklingsgruppen igång med träningsläger i luftpistol för satsande senior- och juniorskyttar.

Totalt kom 16 deltagare varav 12 skyttar och 2 ledare samt 2 tränare till lägret.

Två nya deltagare kom till lägret denna gång Patrick Holmberg och My Henriksson.

Lägret vänder sig till utvecklingsgruppens satsande breddelit som leds av Lars Erik Bjuhr och Lars Palmgren, målgruppen är oavsett gren, ålder eller klass. Målsättningen är att skapa förutsättningar för satsande breddelitskyttar att ta sig till toppgruppen i Svenska skyttesportförbundet som leds av förbundskaptenen.

Lägret denna gång handlade om mental träning och skjutteknik som klarar hög anspänning. Fysisk träning för uppvärmning och skytterelaterad cirkelträning. Samt gemensamt ansträngande skyttepass i luftpistol varvat med torrträning, skytte med intervaller, på tekniktavlor i konceptet "träning med tränare", fokus under hela passet på tempo och rätt teknik.

För att ha kontroll på kvalitetsträningar och uppföljning av resultat delades en sk ”klicker” ut till deltagarna. Detta är en räknesnurra där skytten själv registrerar antal skjutna skott med rätt teknik mot träningens uppdrag. Utvecklingsgruppen får en utmaning varje månad (fokus på bra teknik) och för januari blir det att räkna hur många bra skott (enligt skottplan) gör du på en helmatch inkl provskott. 

Lars Erik Bjuhr hade ett mycket uppskattat pass om optik och Ögon.

Det är viktigt att använda en optiker som har förståelse för skytte och framför allt pistolskytte för att få hjälp med rätt skytteglas. Det finns många svårigheter som ska kontrolleras o tas om hand.
Det som optiker oftast har svårt att klara av är ögats avstånd till glaset i skyttebågarna och fokuspunkten framför glaset, att vi tittar på kornet och inte på tavlan. 

När vi väl fått glas som passar måste de placeras på rätt sätt mellan öga och pistol. Vid korrigering sker optimal slipning mitt i glaset, eller mitt framför ögat beroende på bågarna o ögonsavstånd. Har man dessutom inte bara skärpefel utan också astigmatism är det väldigt viktigt att få glaset absolut rätt. Alla vinklar som eftersökts är 90° mot linjen öga – korn, både vertikalt o horisontellt, ta hjälp ev någon som kan kontrollera detta.

Diopter kan hjälpa men också stjälpa en skytt. Skärpedjupet blir större och man kan se oerhört bra. Dock krävs ofta en väldigt bra stillahållning för att kunna utnyttja denna fördel eftersom alla rörelser kommer att synas.
Problem med slöjor som rör sig o ögongloben kan minska om man undviker att rör på huvudet allt för mycket. De beter sig som flingorna i en snöglob och lägger sig efter en liten stund. Undvik att ha med stora eller snabba rörelse i skottplanen, främst upp o ner. 

Blåljus från skärmar tex 5 minuter telefon/platta kan påverka ögat i upp till två timmar. Påverkan finns vid skärmarbete <80 cm, över detta avstånd är det i regel inga problem. Efter teorigenomgången var det sedan inbokat tid hos skytteutbildad optiker på Hönö, för flera av deltagarna, för att kolla syn och prova ut skyttglasögon. Mycket uppskattat och säkert en återkommande aktivitet på lägren.

Men vi hann med mycket grundträning också nedan var en av övningarna som genomfördes i konceptet "träning med tränare" programmet utformat av förbundskaptenen och leddes av Lars Palmgren.

 • Torrträning mot vägg 10cm – 50 min
  • 15sek uppe, 15 sek vila, 25 repetitioner – Fötter ihop
  • 5 min vila, lyft med fel hand minst 1 min
  • 20sek uppe, 20 sek vila, 20 repetitioner – Blunda
  • 5 min vila, lyft med fel hand minst 1 min
  • 25sek uppe, 25 sek vila, 15 repetitioner – Vanligt 
 • Skytte på vit tavla – 20 min
  • Fokusområden
   • Fokus på kornet
   • Avfyring
   • Tempo
   • Uppföljning
 • Skytte – 20 min
  • Fokusområden
   • Fokus på kornet
   • Avfyring
   • Tempo

Förutom inslag av mentalt pass, som vi har på varje läger, denna gång i form av en film. SVTs film från vinterstudion 1/12 2018 om prestationspsykologi med SOK rådgivare Henrik Gustafsson. Så ägnades lördag kväll och söndag morgon åt till planering. Att sätta mål och delmål och aktiviteter, träning och tävlingar som driver mot målen i en årsplan. Finns inget krav att träningsredovisa i utvecklingsgruppen men krav finns att satsande skytt i utvecklingsgruppen har en plan dvs någon form av plan över hur säsongen ser ut när det gäller träning (skytte, fys och mentalt) och tävling, undantag juniorer, men vi rekommenderar det i synnerhet de som är äldre juniorer. 

Nästa träningsläger med utvecklingsgruppen blir i Karlstad 22-24 februari.

Skribent: Lars Palmgren
Epost: Adressen Gömd
Inbjudningar och resultat
publiceras via
tävlingskalendern.
----------------------------------
OBS!!!!
I och med att gamla
rankingprogrammet tagits
bort behöver du ej maila
resultatlistan.
Ranking hittar du nu på
tävlingskalenderns
sida.
Gäller från nov 2018.
----------------------------------
Regelfråga Pistol? Maila
This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996370
E-post: This is a mailto link